Sunday 28 February 2010

Bonuskortin käyttö

Muuttaessani viisi vuotta sitten omilleni hankin S-ryhmän etukortin. Tai "ryhdyin HOK-Elannon asiakasomistajaksi" - HOK-Elanto kun on osuuskunta, jossa etukortti toimittaa myös osakkeen virkaa (ja täten etukortti on hinnakkaampi kuin K-ryhmän vastaava; 35 vastaan 5 euroa). Opiskeluaikana en paljoa bonuksista välittänyt. En itseasiassa ole varma, miksi kortin hankin. Osittain varmasti alennusten vuoksi (vaikka S-ryhmä sitä harvemmin harrastaakin), osittain varmaankin aikuistumisriittinä. Entuudestaan oli jo äidin rinnakkaiskortti, joten sen vaihtaminen henkilökohtaiseen tuntui luontevalta. Korttia myös kysyttiin aina kassalla, joten kai kyseessä oli myös ympäristön paine.

En maksanut etukortista käteistä, vaan saadut bonukset lyhensivät (korotonta) lainaa. Olin pitkään epävarma siitä, tuottiko kortin sahaaminen minulle mitään erikoista etua. Vihani paperipostia johti myös siihen, että kun kertymää alkoi lopulta ilmetä, en saanut siitä mitään tietoa.

Joitain kuukausia takaperin liitin etukorttiin myös Visa-ominaisuuden. Se oli ilmainen säästöpankkini veloittaessa palvelusta useamman kymmentä euroa vuodessa. Samalla selvisi myös paljonko olin vuosien aikana kerryttänyt korttia sahaamalla; hieman päälle sata euroa.

Toisin kuin K-ryhmä, joka tarjoaa uskollisesta asiakkuudesta lahjakortteja pistekertymää vastaan (pistekertymän säännöt ollessa minulle täysin tuntemattomia), S-ryhmä jakaa bonuksen prosentteina käytetystä rahamäärästä. Prosenttiosuus kasvaa progressiivisesti suhteessa rahankäyttöön, ja on näin epäilemättä verotettavaa tuloa. Kun olen nyt muutaman kuukauden välein kirjautunut verkkopankkiin, on minua poikkeuksetta tervehtinyt allaolevan kaltainen näky;


Noin neljä euroa bonusta, ja päälle euro siitä, että olen maksanut S-Pankin kortilla. Syy jälkimmäiseen liittyy varmasti Luottokuntaan; kauppa kun joutuu maksamaan siitä ilosta, että hyväksyy maksun korttina. Uusien sääntöjen mukaan hinta voi olla useita kymmeniä senttejä, joten pankin kannattaa suosia oman järjestelmän käyttöä.

Etukorteilla on kuitenkin muukin ominaisuus kuin pelkästään "ostosten keskittäminen" yhteen ketjuun. Korttien kautta niitä jakava yritys kykenee paremmin seuraamaan asiakkaidensa käyttäytymistä. Mitä tuotteita ostetaan minkä tuotteiden kanssa. Kyse on tästä ilmiöstä;


Kyse on yksityisyydestä, mutta ehkä siitä joskus myöhemmin lisää. Mutta yhteenvetona; mitä hyötyä on etukortin käyttämisestä? Noin 5 euroa kuukaudessa, 60 euroa vuodessa, mutta kaikki on tietenkin suhteutettu ruokaan (et al) käyttämään rahamäärään.

No comments:

Post a Comment